Istoric rasaAberdeen Angus

Aberdeen Angus

Originară din Scoţia regiunile Aberdeenshire şi Angus, rasa se dovedeşte a fi una dintre cele mai eficiente din toate punctele de vedere. Hugh Watson este considerat părintele acestei rase.

Deşi începuturile ameliorării acestei rase au fost făcute iniţial empiric şi bazate doar pe observaţii ale fermierului Hugh Watson, cel care a definit rasa şi care a dezvoltat-o este William McCombie.

Acesta fiind considerat un foarte bun specialist în ameliorarea raselor reuşeşte, prin împerecheri planificate, să desăvârşească una dintre cele mai bune şi rezistente rase de carne pe care o şi denumeste Aberdeen-Angus.

Istoric rasa Aberdeen Angus

Această rasă nou definită de William McCombie este prezentată la Paris în 1878 la Expoziţia Internaţională unde câştigă marele premiu pentru rase producătoare de carne. Aceasta distincţie ii aduce notorietatea şi devine astfel furnizor al casei regale britanice, iar mai târziu devine primul arendaş din Scoţia ales în Camera Comunelor.

Caracteristicile speciale de eficienţă şi rezistenţă a acestei rase fac în scurtă vreme obiectul cererilor de peste ocean unde rasa ajunge la sfârşitul secolului XIX să fie atât de îndrăgită şi apreciată încât la începutul secolului XX efectivele de Aberdeen-Angus americane sa fie de câteva zeci de ori mai mari decat cele din Marea Britanie.

Avantaje Aberdeen Angus

Avantajele rasei Aberdeen Angus

Rasa Aberdeen-Angus este una dintre cele mai apreciate rase de carne din lume. Calitatea deosebită a cărnii şi rezistenţa acestei rase, atât la factorii de mediu cât şi la boli, o fac uşor de exploatat chiar în condiţii mai modeste de creştere.

Caracteristicile cele mai importante ale rasei şi a mediului de creştere la care ar trebui să fie atent crescătorul sunt următoarele:

Calitatea păşunilor şi a nutreturilor care pot fi oferite de către crescător

Lucru pe care crescătorul ar trebui să îl ia în calcul este ce poate el oferi în materie de păşuni şi nutreturi. Unele rase de carne fiind pretenţioase când este vorba de nutreturi, nu au sporul de carne dat de caracteristicile generale ale rasei.

 

 

Avantaje Aberdeen Angus

Longevitatea rasei

Acesta nu este un detaliu de neglijat. Rasa Aberdeen-Angus fiind una longevivă crescătorul se poate bucura de o scădere a costurilor cu creşterea viţeilor prin utilizarea vacilor pentru fătare pe o perioadă mai îndelungată.

Maturitatea reproductiva

Rasa Aberdeen-Angus este una dintre cele mai precoce rase de carne în materie de reproducţie. Acesta este un avantaj major dacă vom calcula reducerea duratei în care vom avea primele fătări din matcă proprie de reproducători, optimă fiind pentru monta, greutatea de minim 350 kg şi vârsta de 14-15 luni. Pentru rezultate foarte bune necesarul de tauri la o cireadă este de 1 la 25-30 de vaci, lucru care face foarte rentabilă această rasă.

Uşurinţa fătărilor

În cazul raselor pentru carne acesta este un factor important în alegerea rasei. Rasa Aberdeen-Angus oferă fătări uşoare, care nu necesită prezenţa unui specialist veterinar, ştiut fiind faptul că acesată rasă fată şi în păşune fără probleme. Această caracteristică ajută la eliminatea costurilor cu specialişti a căror prezenţă este absolut necesară în cazul altor rase.

 

 

Avantaje Aberdeen Angus

Mortalitatea la fătare

Un alt lucru demn de luat în seama este mortalitatea la fătare. Rasa Aberdeen-Angus având viţei mici la naştere (30-35 kg) are avantajul fatărilor uşoare, lucru care duce la scăderea mortalităţii atât în rândul vacilor mamă cât şi în rândul viţeilor.

Instinctul matern

Rasa Aberdeen-Angus este recunoscută ca fiind una dintre rasele de carne cu instinct matern deosebit ceea ce face ca riscul de mortalitate în rândul viţeilor să fie foarte mic. Fiind o rasă foarte protectivă cu viţeii cheltuielile crescătorului se reduc, acesta nefiind obligat să folosească personal suplimentar care să îşi folosească timpul de lucru la rezolvarea acceptării viţeilor de către vacile mame.

 

 

Avantaje Aberdeen Angus

Rezistenţa rasei la boli şi mediu

Fiind o rasă rezistentă la boli, rasa Aberdeen-Angus se dovedeşte ca fiind una dintre cele mai apreciate din acest punct de vedere astfel şi în acest caz se poate vorbi despre o rentabilitate deosebită, costurile cu tratamentele fiind foarte reduse. De luat în seamă când este vorba de rezistenţa acestei rase este faptul ca poate rezista cu viţeii lângă ele la temperaturi de până la -20 grade şi asta după fătare care chiar dacă în cele mai multe cazuri fătarea se face în zăpadă fără probleme.

Abatorizarea, calitatea cărnii şi raportul dintre oase şi carne

Şi la acest capitol rasa Aberdeen-Angus este printre cele mai bune, obţinându-se în cazul vacilor până la 14-16 luni greutatea de 550-800 de kg iar în cazul taurilor chiar şi 800-1000 de kg, sporul de creştere fiind unul dintre cele mai mari obţinându-se între 1 şi 1,3 kg/zi. Osătura fină şi calitatea cărnii o fac una dintre cele mai căutate rase. Carnea marmorată şi fragedă este de neconfundat iar atunci când este vorba de opţiunea marilor restaurante aceasta devine prima alegere. Gustul şi calitatea excepţională a cărnii acestei rase devine supremă după maturarea acesteia timp de 14 zile la temperatura de 4 grade.

 

 

Avantaje Aberdeen Angus

Metisarea

Unul dintre aspectele deloc de neglijat este metisarea raselor autohtone (Bălţata Romanească) cu Aberdeen-Angus. Având în vedere rentabilitatea din ce în ce mai mica a fermelor de vaci de lapte, mulţi dintre crescători au ales să se reorienteze către creşterea bovinelor pentru carne, ştiut fiind faptul că piaţa europeană înregistrează creşteri anuale a preţului cărnii de vită datorită ofertei scăzute. Prin încrucişarea celor doua rase se pot obţine rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte calitatile exemplarelor rezultate şi deloc de neglijat fiind profitul rezultat în urma convertirii fermelor de vaci de lapte în ferme de bovine de carne.

Urmărind aceste câteva repere de calitate şi avantajele enumerate mai sus, de departe se poate vedea că această rasă se dovedeşte ca fiind cea mai potrivită oricărui crescător care îşi doreşte randament bun în condiţii mai modeste oferite, şi asta fără mari eforturi depuse.